نقش تصورات و تجسم های ما درزندگی
افکار و اندیشه های انسان نقش مهمی در زندگی او دارد . آنچه انسان را ازسایرموجودات متمایزمی کند همین تفکرو اندیشه های او است . این تقکرو اندیشه ها هرچند سازنده ی زندگی و راه و روش او است ،می تواند تاثیرات عمیقی درروی زندگی فرد فرد انسان داشته باشد . چگونگی سازمان دهی آنها و غلبه ی نوع خاصی ازافکار برذهن فرد مورد توجه روانشناسان است . اصولا دریک دسته بندی کلی افکار انسان را می توان به دو دسته تقسیم کرد
1- افکار خوب
2- افکار بد
افکارمثبت و خوب افکاری هستند که تاثیرات مفیدی برذهن و رفتار فرد به جا می گذارند و هدایت کننده هستند و هم چنین اغلب باعث به وجود آمدن یک زندگی دلپذیر و شاد هستند . چنین افرادی کمتر دردام استرس و فشارهای روانی قرارمی گیرند .
افکارمنفی تحریک کننده ی هیجانات منفی درانسان هستند که اغلب دراثروقایع بیرونی که بارمنفی دارند و برای افراد ناراحت کنند ه هستند به وجود می آیند . این افکارچسبندگی فوق العاده ای درذهن انسان دارند. اغلب اضطراب ها و افسرده گی ها ، اختلالات ارتباطی ، مشکلات زناشویی و انواع مسائل دیگردرزندگی ناشی ازغلبه افکارمنفی د رذهن فرد است .
بدبینی و خوش بینی اززمان کودکی درذهن آدمها شکل می گیرد .والدین ما الگوها و سرمشقهای ما هستند . درنظربگیرید چناچه کسی درکودکی پدریا مادری داشته باشد که دائم حرف ازناامیدی بزند و درمقابل کوچکترین مشکل طاقت و صبر خود را ازدست بدهد و دچاروحشت شود . مسلما" این را به فرزند خود نیز منتقل می کند . فرزند چنین اشخاصی نیز درآینده دچارهمان ترسها و استرس ها می شوند . اما چناچه والدین آدمهایی با اراده و مثبت باشند که با دیدن هرمشکلی نگویند دیگر همه چیز تمام شد و روحیه خوشبینی خود را حفظ کند اثرمثبت آن دراولین وحله به نزدبکترین کسان، یعنی کودکان منتقل می شود .خوشبینی مهارتی است که هرانسانی می تواند به خوبی آن را فرا بگیرد .
تفکرات ما همیشه ازتجربیات گذشته ی ما سرچشمه می گیرند و بردستاوردهای گذشته ی ما درزندگی متکی هستند . ازآنجا که بیشترآنها نا مطبوع و ناپسند هستند همانند کابوسی برزندگی اکنون ما سایه افکنده و برآن فشارمی آورد. البته ذکراین نکته مهم است که گاه حتی خاطرات خوب و موفقیت آمیزهم ممکن است جالب و سازنده نباشند زیرا می توانند ما را اسیرخود پرستی و خود شیفتگی سازند . باید به خاطرات گذشته مانند یک ناظربی طرف نگاه کرد و اجازه نداد احساسات ما درشرایط کنونی درلحظات تفکر در آن دخالت داده شوند .
افکارو احساسات ما قبل ازهرچیزروی خودمان تاثیر می گذارد و انعکاس آنها روی ترکیب خون ، فعالیت دستگاه گوارش و غدد داخلی ازلحاظ تجربی نیز بررسی شده است . برخی از آنها اثرات سمی آشکاری دارند . مغزدرحالت غم و اندوه یک جریان شدید و بالای الکترو شییمایی تولید می کند که تما م بدن و جسم شخص را دربرمی گیرد ، این جریان به تمام اعضای درونی و به تمام غدد نفوذ می کند و باعث تولید فشارهای شدید و درنتیجه متوقف شدن فعالیت های طبیعی بدن می شود دراین حال شخص ممکن است احساس سستی و کرختی نماید و به زحمت قادربه تفکرواندیشه باشد . دربعضی ازموارد آن جریان اضافی درغدد اشکی باعث بروزگریه های شدید و پراشک می شود .
هرانسانی قبل ازهرچیزساخته و پرداخته افکارو تصورات خودش است اگرتصورکنیم که بیماریم و به این فکر ایمان داشته باشیم بدون شک بیمارخواهیم شد. هنگامی که شخص هیچ گونه بیماری ندارد اما یک تصویر ذهنی ازبیماری درفکرخود دارد کم کم این تصویرآنقدربزرگ می شود که همه وجود اورا دربرمی گیرد وجسم اورا تبدیل به جسمی بیمارونا توان می کند .دراینجاست که نقش تصورات و تجسم های ذهنی ما برجسته می شود .دراین قمست ما می خواهیم درباره نوعی ازتفکرصحبت کنیم که با کلمات سروکارندارد .
درنوعی ازتفکرات ، ما با کلمات و مفاهیم سرکارداریم به عبارتی با کنارهم قراردادن کلمات و جملات مختلف دست به نوعی ازتفکرذهنی می زنیم که عین آن عبارات را به زبان نمی آوریم بلکه فقط درذهن آن را داریم . اما درمقابل ، نوع دیگری ازتفکروجود دارد که عوض اینکه ما درذهن خود ازکلمات و جملات استفاده کنیم ازتصاویرو صورتهای ذهنی بهره می بریم . به این صورت که با توجه به ذهنیت خود نوعی خاص ازیک تصویررا آورده و درباره ی آن فکرمی کنیم . مثلا تصویر ازآبشارنیاگارا و چهره ی یک انسان و حول و حوش آن دست به اندیشه می زنیم . این نوع ازتفکرخیلی به ندرت توسط انسان ها به کاربرده می شود چرا که معمولا تصاویری که ما درذهن خود می سازیم چندا ن واضح و اشکارنیستند .مطالعات انجام شده نشان می دهد تصویرها یی که جزییات روشنی داشته باشند و بیش ازنیم دقیقه پایدارباشند تنها در5 درصد ازکودکان دیده می شود .شواهد موجود حاکی ازاین است که پس ا زسنین نوجوانی تعداد افرادی که ازچنین استعدادی برخوردارباشند حتی ازرقم مذکورهم کمتراست .اما هرچه هست هنوزهم کسان زیادی وجود دارند که ازتفکرتجسمی استفاده می کنند که با فعالیت های روزمره زندگی ،اهداف و برنامه های آنها ارتباط نزدیک دارد .مثلا" هنرمندان و نویسندگان شاهکارهای خود را معمولابا شیوه ی تفکرتجسمی خلق کرده اند .بسیاری ازنقاشان ابتدا تصویردلخواه خود را درذهن خویش خلق کرده و بعد روی بوم ، با آوردن جزییات بیشترآن را تکمیل کرده اند .و می شود گفت نویسندگان هم دراغلب موارد با یک تصویرکاررا شروع کرده .تصویریک خیابان یا حتی چهره ی یک شخص .جالب اینجاست که تفکرتجسمی دررشته هایی مثل ریاضیات و فیزیک نیز کاربرد دارد .
انیشتین گفته است، وی به ندرت درقالب کلمات می اندیشده است بلکه به جای آن مفاهیم خود را کم و بیش به شکل صورتهای ذهنی که به دلخواه قابل باز آفرینی و وهم آمیزی بوده اند شکل می داد.این نوع تفکرتجسمی گاه نتایج حیرت آوری به بارآورده .فردریک کوله ، با دیدن یک خواب توانست ساختمان مولکولی بنزن را مشخص کند او می گوید درخواب دید که پیکری بیجان و مارگونه به خود پیچید وبه صورت یک حلقه ی بسته درآمد و دم خود را نیش زد .معلوم شد که ساختمان بنزن چیزی شبیه مار است . این یک صورت ذهنی برخاسته ازرویاء است که کلید حل مشکل را به او داد .
دردیدگاه تجسم خلاق این عقیده وجود دارد که هریک ازما می توانیم ازطریق تجسم نمودن هرچیزی ( خوب یا بد ) عملا آن را دردنیای برون برای خود بیافرینیم .تصورخلاق ارتباط زیادی با تمرکز دارد یکی ازعلتهایی که اکثرافراد توانایی تجسم خلاقشان پایین است به این خاطرمی باشد که به دلایل مختلف تمرکزخوبی ندارند و ذهنشان دائم ازسوژه ای به سوژه دیگری درحرکت است . ازاین رو چنین ذهن پرآشوبی درست مثل زمینی که درآن یکسره زلزله باشد مجال روییدن چیزی را ندارد.
یکی ازروش های که می تواند مارا درزمینه تجسم خلاق راهنمایی کند استفاده ازشیوه رویابینی خلاق است یعنی آوردن تصورات و تجسمات سازنده و خلاقی درذهن که بتواند مارا به خلق شکل تازه ای اززندگی دربیرون هدایت کند .رویا بینی خلاق یکی ازروش های رایج برای روح زایی ( باروری و زایش روحی )است منظورازآن خواب های معمولی یا نا معمول که می بینیم نیست رویا بینی خلاق هرچند می تواند دروضعیت خواب روی دهد اما درحالت بیداری و با چشم بازهم قابل حصول است .
درخشان
(بنزن یکی ازمحصولات فرعی صنعت نفت و ذغال سنگ است . مایعی بی رنگ و با بوی مطبوع . این ماده شیمیایی به عنوان حلال درتهیه ی پارچه ی بارانی ،کفش سازی و تهیه ابریشم مصنوعی رنگ سازی ، اگزوز سازی و آیینه سازی استفاده می شود . )