مغز آدمی
مغز آدمی واحد اصلی کنترل کننده ی تمامی بخش های بدن محسوب می شود . فشارخون ، فعالیتهای احساسی ،حرکت عضلات ، تنفس ، تفکرو هزاران عمل دیگر توسط این عضوانجام می شود .در مغزآدمی بیش ازیکصد میلیارد سلول عصبی وجود دارد که همانند سیمهای داخل کامپیوترعمل نموده و وظیفه انتقال اطلاعات ازبخشی به بخش دیگر را به عهده دارد . اگربخواهیم نامی به آن بدهیم باید آن را پادشاه بدن نامید . پادشاهی که برسرزمینی بزرگ و وسیع حکومت می کند . آگاه شدن ازکارکرد این عنصراساسی می تواند مارا دراستفاده ی هرچه بهتر ازآن یاری کند .
ساده ترین شکلی که می توان ازمغزتصورکرد ، تقسیم آن به دو نیمکره است . نیمکره راست و نمیکره چپ . هرقسمت ازاین نیمکره طرف مقابل بدن را کنترل می کند . چناچه ضایعه ای به یک قسمت وارد شود سمت دیگربدن دچارمشکل می شود .مثلا ضایعه به نیمکره راست موجب اختلال در سمت چپ بدن می شود و بالعکس .
درزندگی روزانه افرا د با توجه به نوع کارخود معمولا ازیک قسمت مغز خود استفاده می کنند . انسانها درزندگی روزمره معمولا ازیک قسمت مغز خود استفاده می کنند و قسمت دیگر دراکثرمواقع بدون استفاده رها می شود . نوع رفتار، گفتارو کنش های هرکس نشان دهنده ی استفاده او ازیکی ازدونیمکره است .تحقیقات نشان می دهد اکثرنوابغ نظیرون کوک ،انیشتن ،یا امیلی دیکسون شاعرمعروف آمریکایی بیشترا زسمت راست مغزخود استفاده می کردند
هرنمیکره کارکرد خاصی دارد . مثلا نیکره چپ جهت انجام اموری نظیرتکلم ،ریاضیات و منطق است و حال انکه نیمکره راست بیشتر به تصورو تجسم ها ی فضایی ،تشخیص رنگ و چهره و تخیل و موسیقی می پردازد . ازلحاظ بیولوژیکی هردوقسمت شبیه به هم هستند و هماهنگ عمل می کنند و به وسیله یک باند ضخیم به نام رابط مغزی که حاوی میلیونها رشته ی عصبی است با یکدیگر در ارتباطند و اطلاعات را رد وبدل می کنندوهرنمیکره ازکارکرد قسمت دیگر اگاهی دارد .
امروزه مردم با توجه به نوع زندگی شهرنشینی بیشتر ازسمت چپ مغزخود استفاده می کنند زیرا سمت چپ وظیفه به نظم کشیدن کارهای مکانیکی مانند تنظیم وقت ، سرکار به موقع حاضرشدن و فعالیت های این چنینی را به عهده دارد . شرایط زیست محیطی زندگی شهرنشینی آدمیانرا وادار کرده که کاربیشتر ازنمیکره سمت چپ خود بکشند که این امر موجب اختلال بین دو نمیکره و درنتیجه عملکرد طبیعی مغزشده . دراینجا معلوم است که چنین افرادی بیشتردرمعرض آسیب و بیماری قراربگیرند . درکل 90 درصد مردم با سمت چپ خود فکرو عمل می کنند درحالی که فقط 10 درصد ازسمت راست مغزشان استفاده می کنند .
هرنیمکره ازمغزدارای امواج با فرکانس های خاصی است .فرکانس امواج درسمت چپ درحدود 20 سیکل درثانیه است درحالی که فرکانس امواج درسمت راست درحدود 10 سیکل درثانیه است ، که به آن سطح الفا می گویند .این فرکانس ها شبیه حالتی است که درامواج رادیویی وجود دارد .حتما می دانید که امواج فرکانس اف- ام کیفیت بهتری ازامواج ای – ام دارد . درامواج اف – ام صداهای زائد وجود ندارد و امواج فرکانس آلفا همانند امواج اف – ام است .
اصولا ما چهارحالت امواج درمغزخود داریم .درحالت بیداری این امواج از14 تا 21 سیکل درثانیه است که به آن سطح بتا می گویند . وقتی که درحالت اولیه خواب هستیم امواج فرکانس های مغزبه سطح الفا می رسد .وقتی خوابمان کمی عمیق ترمی شود فرکانس مغزی ازحالت الفا پایین ترهم می آید که به این حالت تتا می گویند وفرکانس مغزی بین 4تا 7 سیکل درثانیه می شود . درعمیق ترین حالت خواب که دلتا نامیده می شود امواج مغزی به 4 سیکل یا شاید هم پایین ترمی رسد که دراین حالت اگرخواب ببینیم به یادمان نمی ماند .
بحث ما اینجا درباره حالت دوم خواب یعنی سطح الفا است . حالتی که امواج فرکانس های مغزدربهترین حالت قراردارد .
مدیتیشن یک راه رسیدن به سطح الفا است .سطحی که درواقع باید گفت ما ازاین راه ، خود را به نیمکره ی دیگر یعنی سمت راست می رسانیم . رسیدن به امواج الفا و دسترسی پیدا کردن به نیمکره راست ، یعنی ایجاد هماهنگی بین دونیمکره .این همانگی موجب افزایش کارایی مغزومهمترازهمه شادی ونشاط و حتی بازسازی و جوان سازی سلولهای بدن می شود . غیرازمدیتیشن راه های دیگری هم برای ایجاد هماهنگی بین دو نیمکره وجود دارد .مثلا دانشمندان علم محیط زیست کشف کرده اند که بعضی ازدرختان مانند افرا ، کاج ،بلوط ،فندق ، سروکوهی ، اکالیپتوس ، درخت صدر ، و... می توانند ماده ای تولید کنند که به هماهنگی بین دو نیمکره ی مفز منجرشود .این ماده فیتونسید نام دارد .وقتی فیتونسید درفضا رها می شود برای بسیاری ازباکتری ها و قارچ ها و تک سلولی ها وحتی حشرات ریز اثرکشندگی دارد اما می تواند درتنظیم دونیمکره موثرباشد .درقدیم شمن ها برای اینکه هنگام مدیتیشن به تمرکز بیشتری دست پیدا کنند دراطراف خود اقدام به سوزاندن برگ اکالیپتوس می کردند .دراینجا می توان گفت رفتن به زیربعضی ازدرختان به هنگام مدیتیشن اثرآن را دوچندان می کند .
درخشان